W Brodnickiej „Dwójce” znowu na plan pierwszy wysunęły się owoce i warzywa, które „zakrólowały” na godzinach wychowawczych.
W związku z realizacją programu „Zdrowe nawyki żywieniowe” przeprowadziliśmy kolejne działanie (wcześniej był to „Owocowy czwrtek”), którego celem było upowszechnienie owoców i warzyw, by uczniowie po raz kolejny zwrócili uwagę na ich walory smakowe, zdrowotne i przekonali się, że wykonanie pysznej sałatki nie jest niczym skomplikowanym.
W dniach 22 – 26 stycznia większość klas wraz ze swoimi wychowawcami przygotowała fantastyczne dla oka i podniebienia propozycje sałatek owocowych i warzywnych, które następnie wspólnie skonsumowano. Uczniowie przynieśli potrzebne produkty i w grupach lub indywidualnie tworzyli swoje sałatki, a klasa VIIa przygotowała smoothie.
A ile było przy tym radości ze wspólnej pracy, smaczku dodawała szczypta rywalizacji, by to „moja” sałatka wypadła najlepiej.
Całość została zwieńczona samodzielnym uzupełnianiem krzyżówek na temat zdrowego odżywiania.
Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie włączyli się do działania.
Lucyna Krajnik
Beata Godlewska
Ewelina Rozpierska
Elżbieta Kapusta