„Owocowy czwartek” był pierwszym z działań w ramach programu „Zdrowe nawyki żywieniowe”. Podczas dużej przerwy cała szkoła częstowała się owocami, które wcześniej przynieśli uczniowie i ich rodzice oraz opiekunowie. Pięknie prezentowały się one w koszach i misach, były na holu i na każdym oknie szkolnych korytarzy. Ich ilość oraz różnorodność przerosła oczekiwania organizatorów. Uczniowie bardzo chętnie sięgali po owoce i zajadali je ze smakiem.

Jak ważne są owoce i jak niestety rzadko po nie sięgamy, nie zdajemy sobie z tego sprawy. A dzieci chcą je jeść, potrzeba im tylko odpowiedniej zachęty. Niech zatem ta akcja stanie się początkiem właściwych, zdrowych nawyków żywieniowych.
Degustacji towarzyszyła gazetka, gdzie podane były informacje o znaczeniu warzyw i owoców w codziennej diecie w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Naukowcy są zdania, że już nie 5 ale 10 porcji tych cennych produktów może znacząco uchronić nas przed zawałem, nowotworem, czy cukrzycą.
W edukację i upowszechnianie dobroczynnej roli owoców włączyła się również świetlica szkolna.
Dziękujemy wszystkim, którzy odpowiedzieli na nasz apel i dostarczyli owoce. To dzięki Wam ta akcja zakończyła się powodzeniem. Nie zmarnujmy tego, niech od teraz każdy uczeń ma na śniadanie jakiś owoc lub sok.